mandag 29. november 2010

Svake resultater på nasjonale prøver

I en gruppe på tjue elever i femteklasse vil man finne fem elever på øverste nivå i Norge, mot bare to elever i Songdalen.

Uttalelse fra Kommunalt foreldreutvalg:
Femteklassinger i Songdalen har satt ny bunnrekord i lesing. Det viser resultatene fra nasjonale prøver 2010. I snitt får elevene 1,7 av 3 poeng i Songdalen, mens tallene på landsbasis er 2,0.
Forskjellene er større enn noensinne.

Få flinke
Alt for mange elever ligger innenfor det laveste mestringsnivået på prøvene, og foreldrene i Songdalen er svært bekymret over at det er for få elever å finne på det øverste mestringsnivået. Kun 11,4 prosent av femteklassingene havner i mestringsnivå tre, mens man på landsbasis har hele 26,9 prosent i øverste kategori.

To mot fem
Tenk at det i snitt er fem flinke elever i en gruppe på tjue i landet, mens det i tilsvarende gruppe kun er to flinke i Songdalen. Det er rett og slett rystende, synes vi i Kommunalt foreldreutvalg.
Songdalen er restriktive i å frita enkeltelever fra prøvene, men vi advarer mot at økt fritak gir håp om særlig bedring. Det hjelper lite å fjerne noen av de svake elevene fra prøvene når hovedproblemet er at kommunen har for få sterke. Vi må øke antallet elever i mestringsnivå 3 med 150 prosent for å komme ut av uføret. Det krever satsing.

Inviterer til samarbeid
Vi foreldre ønsker ikke å bare klage på skolene, disse tallene viser nok også at vi i hjemmene ikke er flinke nok til å følge opp barna våre faglig. Derfor ber vi om et større faglig samarbeid mellom skole og hjem. Kommunalt foreldreutvalg utfordrer ledelsen ved de ulike skolene om å gå gjennom resultatene fra de nasjonale prøvene med foreldrene, og i felleskap komme frem til ulike tiltak.

Bidra positivt
Om vi skal løse denne utfordringen må vi først anerkjenne at vi har et problem. Foreldre i Songdalen misliker sterkt at våre barn gjør Norge til et dårligere land i skolesammenheng. Norge sliter i undersøkelser internasjonalt, vi vil ikke finne oss i at barna i Songdalen bidrar negativt.

Slutt med kutt
Skolesektoren har gjennomgått kraftige kutt de siste årene. Dette kan være én av flere årsaker til bunn-noteringen. Foreldrerepresentanter fra de ulike skolene i Songdalen krever nå slutt på kutt i skolebudsjettene. Sats mer på skolene. Vi må bidra til å gjøre Norge sterkere, ikke svakere.

29.11.2010
Kommunalt foreldreutvalg i Songdalen

Resultater fra nasjonale prøver ligger i Skoleporten.

Ingen kommentarer: